Hoe plaats ik een inloopdouche?

Je nieuwe badkamer is niet compleet zonder een luxe inloopdouche! Ben je momenteel bezig met een badkamerrenovatie? Of plannen? Volg onze tips en plaats in no-time de inloopdouche waar je niet durft van te dromen. Succes!

  1. Begin bij het begin
  2. Hou je badkamer droog
  3. Plaats je doucheglas
  4. Afwerking

1. Begin bij het begin


Heb je de plaats en soort opstelling van je inloopdouche bepaalt? Begin dan bij het begin.


De basis van elke inloopdouche is natuurlijk de douchebak. Ligt je douchebak al geïnstalleerd op je badkamervloer? Ideaal! Zo niet, neem dan even een kijkje naar 'Hoe installeer ik mijn douchebak'.
2. Hou je badkamer droog


Je houdt natuurlijk graag je badkamer droog tijdens het douchen. Tijd dus om het doucheglas te plaatsen!


Een inloopdouche is verkrijgbaar is verschillende afmetingen, type doucheglas, kleur van de profielen, .. Zo heb je de mogelijkheden om je inloopdouche helemaal te personaliseren. Bij de glaspanelen met een bewerkte zijde, denk aan mat glas of glas met een patroon, dien je de bewerkte zijde naar de buitenzijde van de douche te plaatsen. Zo blijft je doucheglas in goede staat en wordt het niet aangetast door zeep- en/of kalkresten.💡 Tip: Maak van je inloopdouche een prachtig geheel en kies voor douchewandpanelen. Plaats je wandpanelen voor je begint met het doucheglas. Wist je trouwens dat deze panelen erg snel installeren, goedkoper zijn dan tegels én je geen vervelende tegelvoegen hebt? Win-Win.


Bij installatie van het glaspaneel dien je bepaalde puntjes op te volgen om tot een perfecte en zorgenvrije installatie te komen. Zorg bij de montage van glaspanelen voor assistentie; een groot object manoeuvreren is geen klein klusje.


Voorzie bovendien een dikke zachte ondergrond waar je het glaspaneel kan plaatsen voordat je het monteert; bij voorkeur een aantal lagen karton of een deken. Plaats het paneel NOOIT met een hoek op een harde ondergrond. De kans op breuk tijdens de installatie of achteraf is dan reëel. Doucheglas is steeds veiligheidsglas, maar je houdt het liever bij 1 paneel, niet?
3. Plaats je doucheglas


Aan het werk! Bij het plaatsen van je doucheglas heb je enkele onderdelen nodig:

- Glaspaneel
- Muurprofiel
- Muursteun
- Muurfixatie voor muursteun
- Fixatieblok voor glaspaneel


Start met het installeren van het muurprofiel. Teken met een potlood een loodrechte lijn op je douchebak. Controleer met een waterpas en teken de plaatsen af waar de schroeven moeten komen. Leg het muurprofiel opzij en boor gaten op de aangetekende plaatsen. Plaats nadien de pluggen, bevestig het muurprofiel en draai de schroeven met een schroevendraaier in de muur. Vooraleer je het doucheglas gaat installeren, spuit sanitaire silicone aan de binnenkant van het profiel. Daarna kan je het doucheglas bevestigen in het muurprofiel .


Om ervoor te zorgen dat je doucheglas stevig vast zit en blijft, voorzien we nog een muurfixatie blokje met muursteun. Sta voor je inloopdouche en meet ¼ van de lengte van je doucheglas. Nu kan je altijd spelen met deze afmeting. Kies voor 20 cm vanaf het begin van je douchebak en zo creëer je een instant welness gevoel. Zo blijft je regendouchekraan namelijk goed zichtbaar. De hoogte is afhankelijk van het soort muursteun dat je gekozen hebt. Neem daarom zeker even een kijkje in de installatiegids van je muursteun. Teken dit vervolgens goed af met een potlood vooraleer je gaten boort. Controleer terug met waterpas. Installeer het muurfixatieblokje met plug en schroef in de muur.


Gelukt? Ga dan van start met de installatie van de muursteun. Meet de afstand tussen de muur en het glas en trek hier 0.5 cm vanaf. Met een handzaag kan je de muursteun heel gemakkelijk op maat maken. Bevestig vervolgens de muursteun in de muurfixatie aan de ene kant en op het glas aan de andere kant.


Maak tenslotte met een schroef het fixatieblokje vast op je douchebak zodat je doucheglas stevig staat. Kit het muurprofiel en de douchebak af met sanitaire silicone en je doucheglas staat!
4. Afwerking


Als je inloopdouche helemaal is opgebouwd, kan je verder gaan met de douchekraan en accessoires. Zo werk je het helemaal tot in de puntjes af en kan het genieten beginnen.


Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!💡 Tip: In de installatie handleiding van inloopdouche kan je alles nog eens rustig nalezen.


  
Met deze installatietips plaats je jouw inloopdouche in no-time!

Ontdek ons uitgebreide douche assortiment of kom een kijkje nemen in één van onze X²O showrooms.


Onze experten helpen je graag verder!


Maak een afspraak!