Hoe onderhoud ik mijn massief houten badkamermeubel?

Heb je een badkamermeubel gekocht in massief hout? Mooie keuze! Hout is een natuurlijk materiaal, beter kan niet, toch? Wat wel wil zeggen dat de kleur, tekening en structuur variëren van kast tot kast. Zo is elke kast uniek en heb je een ‘one-of-a-kind’ meubel in je badkamer staan. Klinkt goed, lijkt ons!


Maar je wilt je favoriete badkamermeubel natuurlijk ook graag mooi houden, niet? Daarom geven we je graag 5 tips waar je aan moet denken bij het kiezen van een massief houten badkamermeubel:


  1. Houten meubelen kunnen uitzetten door warmte, plaats dus je badkamermeubel niet te dicht bij een warmtebron. Zoals bijvoorbeeld een handdoekradiator.
  2. Denk ook aan de impact van licht! Plaats je houten meubel daarom niet in de volle zon, zo blijft jouw badkamermeubel zijn kleur mooi behouden.
  3. Een meubel in massief hout is goed ingepakt. Het is daarom aangewezen om het meubel voor installatie 24u tot rust te laten komen / ventileren in de ruimte waar het zal geplaatst worden. Bij voorkeur zelfs 48 uur (liefst in een licht vochtige omgeving).
  4. Na deze rustperiode is het aangewezen om een protector aan te brengen. Een protector zal een beschermend laagje over het meubel leggen.
  5. Het algemene onderhoud van een houten meubel gebeurt met een droge, zachte, pluisvrije doek. Schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen of alkalische reinigingsmiddelen gebruik je beter niet.

Is je meubel geplaatst en helemaal klaar voor gebruik? Kijk voor het optimale onderhoud van je badkamermeubel bij het juiste materiaal en ga aan de slag!


   

Mijn badkamermeubel in massief natuur eik/zwarte eik/roasted oak


Eikenhout is een hardhout en is slijtvast en duurzaam. Om je meubel in massief natuur eik, zwarte eik en roasted oak te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan om voor installatie het meubel te behandelen met een beschermer voor massieve eik. Breng de protector dun en egaal met een pluisvrije doek aan en laat het drogen. Bij hardnekkige glansstrepen nogmaals behandelen. Herhaal dit twee tot vier keer per jaar voor een optimale bescherming. Laat zeepresten e.d. niet opdrogen maar verwijder deze onmiddellijk met een zachte vochtige doek. Wrijf na met een droge zachte pluisvrije doek.Wanneer er toch vlekken of vuil op het meubel zijn, kan je het meubel reinigen met een universele houtreiniger. Breng het product niet rechtstreeks aan op het hout maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone doek. Het is aangeraden om na gebruik van de houtreiniger het oppervlak te behandelen met een protector.


   

Mijn badkamermeubel in massief notelaar:


Om je meubel in massief notelaar te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan om voor installatie het meubel te behandelen met een protector voor massief notelaar. Deze protector dun en egaal met een pluisvrije doek aanbrengen en laten drogen. Bij hardnekkige glansstrepen nogmaals behandelen. Herhaal dit twee tot vier keer per jaar voor een optimale bescherming.Laat zeepresten e.d. niet opdrogen maar verwijder deze onmiddellijk met een zachte vochtige doek. Wrijf na met een droge zachte niet pluizige doek. Wanneer er toch vlekken of vuil op het meubel zijn kan je het meubel reinigen met een universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone doek. Het is aangeraden om na gebruik van de houtreiniger het oppervlak te behandelen met de protector.


  

Mijn badkamermeubel in massieve teak:


Teakhout is een tropisch hardhout en is een zeer duurzame houtsoort. Door het hoge oliegehalte dat teak van nature heeft, is het lang bestand tegen verroting. Teak heeft van nature uit een honingbruine kleur maar ook bij massief teakhout treden er verschillen op. Deze zijn eigen aan het materiaal en variaties in kleur, tekening en structuur geven teakhout een uniek karakter.Voor installatie:

Om het hout te laten acclimatiseren plaats je de meubelen ongeveer twee weken voor de installatie in de ruimte waarin ze zullen geplaatst worden. Let op dat je ze niet te dicht bij een warmtebron (radiator) of in direct zonlicht plaatst.


Meubelen in massieve teak worden onbehandeldgeleverd en dienen voor installatie behandeld te worden met een protector zoals een protector voor massief teak hout. Breng het product aan met een doek of kwast en verdeel egaal. Breng meerdere lagen aan voor een optimale bescherming. Herhaal deze behandeling twee tot vier keer per jaar.


Let op: Tabletten in teakhout worden wel behandeld geleverd, dit om het hout extra te beschermen tegen het regelmatig contact met spatwater. De tabletten dienen dus niet behandeld te worden met een protector.


   

Na installatie:

Dagelijks onderhoud doe je met een droge, zachte pluisvrije doek. Vlekken dep je onmiddellijk droog met een droge pluisvrije doek. Je kunt ze verwijderen met een in zuiver lauw water gedrenkte, uitgewrongen zeem. Hardnekkige vlekken van detergenten, olie, enz. kun je behandelen met de X²O universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone pluisvrije doek.


Let op: Onbehandeld teak hout mag niet rechtstreeks behandeld worden met de universele houtreiniger, het teakhout wordt lichter van kleur en dient geschuurd te worden voor behandeling met de teak protector.


   

Is je badkamer terug spik en span? Of ben je op zoek naar nog meer onderhoudstips om je badkamer schoon te maken. Ontdek ze hier of breng een bezoekje aan onze showroom. Onze winkelmedewerkers helpen je graag verder.