Verwarming in de badkamer: alles wat je moet weten

Na een verkwikkende douche of een zalig warm bad, is het zo aangenaam om in een warme badkamer te stappen. Een goede radiator voor in de badkamer is zeker geen overbodige luxe. Dat is pas écht genieten.

We geven je graag 5 handige tips bij het kiezen van de perfecte radiator. Nooit meer koud hebben in je badkamer, wie wil dat niet?1. Warme handdoeken of een warme badkamer

Of je nu een badkamerradiator of handdoekdroger neemt, is volledig afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. En van het formaat van je badkamer.


Handdoekradiatoren hebben heel wat voordelen. Met een warme handdoek na een douche of bad voel je je de koning te rijk. Ze zijn hoofdzakelijk ontworpen om efficiënt handdoeken te drogen. Maar: de restwarmte sijpelt de badkamer in. Multifunctioneel en dus ideaal voor de kleinere badkamer! Voor grotere badkamers kan dit natuurlijk ook in combinatie met extra verwarming.💡 Tip: hoe meer handdoeken je op de radiator legt, hoe minder de lucht kan circuleren. Daarom heb je een groter formaat handdoekdroger nodig om het zelfde vermogen te bekomen als bij een badkamerradiator. Belangrijke informatie om de winter door te komen!


Een badkamerradiator warmt heel snel op waardoor je badkamer in no-time lekker warm is. De traditionele verticale buizen zijn kenmerkend voor een radiator. De lucht kan zo optimaal circuleren en je badkamer in warmte hullen. Op alle radiatoren kan je zelfs een handdoekhouder monteren. Zo wordt een aparte handdoekradiator overbodig. Niet genoeg aan één? Een tweede kan je altijd afzonderlijk bestellen.2. Waar plaats ik een radiator?

Voor een gelijkmatige warmteverdeling denk je best goed na over waar je jouw radiator gaat plaatsen. Onze tip : plaats de radiator op een open plek, het liefst zelfs tegen een buitenmuur of dicht bij een raam. Daar komt de koude het snelst binnen.


Heb je gekozen voor een handdoekradiator? Dan is het praktisch om de radiator naast je douche of bad te plaatsen. Je warme handdoek blijft zo binnen handbereik.
3. Vormen en formaten

Eenmaal de plaats van je radiator vast ligt, kan je bepalen welk formaat het best bij jouw badkamer past.


Standaard wordt er gekozen voor een radiator van 180 x 50 cm. Maar je kan radiatoren in alle vormen en formaten vinden. Om plaats te winnen, kan je zelf je handdoekdroger boven het bad hangen. In dat geval is het aangenamer om een radiator van maximum 120 cm te nemen.


Heel wat handdoekradiators zijn nu ook beschikbaar in een dubbele uitvoering. Op de voorste laag horizontale buizen kan je handdoeken drogen. De achterste laag heeft vooral een verwarmingsfunctie. Dubbele handdoekdroger = verdubbeld vermogen = meer warmte. Een fijn alternatief voor een extra grote radiator die heel je badkamer opvult!


De lengte en breedte van je radiator is één iets, maar wat met het vermogen? De grootte van je badkamer zal bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt om de badkamer goed en snel te kunnen verwarmen. Dit kan je eenvoudig berekenen aan de hand van de onderstaande stappen :


Stap 1: Bepaal het volume van je badkamer (lengte x breedte x hoogte)


Stap 2: Bepaal het aantal Watt, nodig om je badkamer warm te krijgen. Meestal ligt dit voor een badkamer rond de 85 à 90 Watt, bij een normaal geïsoleerde badkamer. Bij goed of slecht geïsoleerd, gebruik 10% meer/minder Watt.


Stap 3: Vermenigvuldig het volume met het aantal Watt, je bekomt de effectieve warmtecapaciteit.

4. Warmte troef

Ga je verwarmen via de centrale verwarming of via een elektrische aansluiting? Die keuze geldt echter enkel voor handdoekdrogers. Een badkamerradiator kan je uitsluitend aansluiten op de centrale verwarming.


Als je gebruik wenst te maken van het centrale verwarmingsnet, zal je toestel meer warmte afgeven. Een nadeel kan zijn dat je centrale verwarming moet blijven draaien in het tussenseizoen, ook wanneer je enkel je handdoeken wil drogen. Daarom kan je ook kiezen om de badkamer elektrisch te verwarmen.


Wil je de voordelen van beide systemen combineren? Dat kan door je toestel van zowel een elektrische aansluiting, als een aansluiting op de centrale verwarming te voorzien. Zo hoef je in de warmere maanden geen gebruik te maken van de centrale verwarming. Grotere badkamers kunnen dan tevens ook voorzien worden van een radiator met iets minder vermogen.


5. Kleur bekennen

Het oog wilt natuurlijk ook wat. Als alle praktische elementen bekeken zijn, kan je eindelijk (!) gaan kiezen wat jij mooi vindt. Ga je voor een echte statement piece in de badkamer met een designradiator?
Of ligt de radiator in jouw badkamervisie eerder op de achtergrond?


De Vipera badkamerradiatoren en handdoekdrogers zijn vaak verkrijgbaar in wit (glanzend of mat), antraciet en zwart. Je kan ze dus perfect afstemmen op je badkamermeubel en wastafeltablet.

Een strakke zwarte handdoekdroger met bijhorende zwarte radiatorkraan tilt je badkamer direct naar een hoger niveau. Je kan natuurlijk ook je bakkamer laten ‘shinen’ met glanzend wit. Een glanzend witte radiator kan dan zeker niet ontbreken.Weet je ongeveer wat je zoekt?

Het uitgebreide assortiment van X²O biedt heel wat opties. Voor ieder wat wils!

Ontdek meer in de X²O webshop of kom gewoon een kijkje nemen in één van de X²O winkels.

Wij helpen je graag verder bij je zoektocht.


Succes!


Deze artikels kunnen ook interessant zijn

Hoe kies ik een bad?

Waar moet je nu precies op letten bij de aankoop van een bad? Wij verzamelden enkele tips: hierop moet je letten bij het kiezen van een bad.
Lees meer >

Wat je moet weten bij het kiezen van een nieuw toilet!

We helpen je graag bij het kiezen van een comfortabel en praktisch toilet zodat jij de beste keuze maakt.
Lees meer >

Hoe kies ik een douche die bij mij past?

Heb je al een visie of weet je nog niet helemaal ‘hoe en wat’? Met deze handige tips en tricks weet je meteen waar beginnen.
Lees meer >

Voor elk plekje in je badkamer een bad

Vind je een bad kiezen moeilijk? Wij helpen je er een echt pronkstuk van te maken!
Lees meer >
Op de hoogte blijven van X²O?

We voorzien heel wat nieuwe artikels vol inspiratie, tips & tricks.
Ook onze promoties en folders delen we graag met je!


Ik wil op de hoogte blijven