Hoe installeer ik een douchebak?

Je badkamer zou niet compleet zijn zonder een douche. Heb je gekozen voor de populaire inloopdouche en zou je deze graag zelf plaatsen? Dat kan! Maar vooraleer je aan de slag kan, moet eerst de douchebak geïnstalleerd worden. Ontdek hier hoe.

  1. Pick and choose
  2. Plaatsen maar
  3. Maak je inloopdouche compleet met doucheglas

1. Pick and choose


Een douchebak is verkrijgbaar in heel wat materiaalsoorten en afmetingen. Stem dit af met je badkamervisie en budget. Op die manier kies je altijd goed.
2. Plaatsen maar


Douchebak gekozen? Dan kan je van start met het installeren! We starten met de douchebak uit de verpakking te halen. Leg hem op een zachte doek of deken. Zo raakt hij niet beschadigd.


Maak vervolgens de ruimte in je badkamer vrij, zo kan je gemakkelijk aan de slag gaan. Met de technische tekening van je douchebak meet je de plaats voor de opening van de sifon. Is je douchebak niet zo zwaar? Dan kan je hem ook altijd plaatsen op de plek waar je jouw droom-inloopdouche wilt hebben en met een potlood de plaats van de sifon aftekenen. Daar moet namelijk een gat geboord worden.


Ga verder en leg de douchebak terug op de zachte doek en ga aan de slag met een klopboormachine. Door een sleuf in de vloer te maken, maak je plaats voor de sifon en leiding naar de afvoer. Zit je met een nieuwbouw? Dan hoeft je geen sleuf te boren. De aannemer heeft normaalgezien geen chape gegoten op de plaats van de douche, zodat jij gemakkelijk de leidingen en sifon kan leggen.💡 Tip:  Vraag even aan een vriend of gezinslid om je te helpen bij het verplaatsen van je douchebak. Dit kan zwaar zijn!Sluit de sifon zorgvuldig aan op de afvoer. Hou daarbij rekening dat de afvoer lager dient te liggen als de sifon. We rekenen op 1cm per meter afloop voor een vlotte afvoer.


Vooraleer je de douchebak effectief gaat plaatsen, draai je eerst de rubberen dichting op de sifon. Zorg dat de ondergrond mooi vlak en schoon is. Controleer zeker met een waterpas! Je douchebak moet over het hele oppervlak ondersteund worden. Zo vermijd je barsten. Test voor het plaatsen van je douchebak ook op lekkages door water door de sifon te laten lopen. Dat bespaart heel wat werk achteraf.


Breng vervolgens sanitaire silicone aan op alle plaatsen waar de douchebak de vloer en de muur raakt. Plaats hierop de douchebak. Je kan deze rechtstreeks in de chape of op een afgewerkte vloer installeren.💡 Tip: Sluit je tegelvloer mooi gelijk aan met je douchebak. Zo creëer je een extra strak inloopeffect.
Gelukt? Controleer even of alles waterpas ligt. Sluit vervolgens de sifon aan en plaats het afvoerdeksel. Dicht tenslotte alle randen met sanitaire silicone en doe nog een test voor lekkages. Wacht 24u en laat alles goed drogen.


Hierna kan je de douche betegelen of voorzien van handige douchewandpanelen.

3. Maak je inloopdouche compleet met doucheglas


Een douche zonder doucheglas in uiteraard niet compleet. Installeer daarom na je douchebak en betegeling, de glaspanelen. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag moet? Ontdek hier meer info!


In de installatie handleiding van de douchebak kan je alles nog eens rustig nalezen.