Deel 3: Interieurtips tips voor de badkamer

Design en interieurvormgeving staat nooit stil. Ook in de badkamers zijn er duidelijke trends. We willen ook steeds meer dat de badkamer een aangename ruimte wordt waar we kunnen ontspannen in een omgeving die bij ons past. Hoe pak je dit aan? Bart Appeltans van architectenbureau SFAR helpt je op weg.

   

Wat zijn zowat de trendkleuren?

“Lichte kleuren zijn zeker een hedendaagse trend. Zowel in verf als in tegels en decoratie. Mensen willen graag een frisse gezellige ruimte realiseren. Door decoratie met verschillende texturen te gebruiken maak je het toch wat meer cosy. Donkere kleuren kunnen ook, maar dan eerder voor een accent. Dat geeft ook vaak een extra luxueus gevoel.”

Zijn er nog tips om een badkamer een meer luxueuze uitstraling te geven?

“Ik denk in eerste plaats aan verlichting. Kies niet voor het traditionele, enkele functionele lichtpunt, maar zorg ook voor meer sfeer met bijvoorbeeld dimbare spotjes. Ook LED strips onder een meubel, achter een spiegel of aan de badrand geven meteen een luxueus gevoel. Durf ook te kiezen voor een stijlvolle decoratieve tegel zoals die natuursteen imitaties. Overweeg ook een stijlvol krukje of een brede badrand waar je wat decoratie kwijt kan.” 

     

Je sprak eerder over de modern landelijke stijl. Hoe realiseer je die in een badkamer?

“De basiskleuren en materialen zijn hier zwart, wit, hout en grijze naturel tegels. Met deze neutrale tonen creëer je een stijlvolle ietwat landelijke sfeer. Combineer dit dan met de steel look bijvoorbeeld met een Framed douche zoals we vaak gebruikten bij Blind Gekocht. Zo maak je het plaatje compleet.”

Zwarte kranen koos je heel vaak voor de woningen in Blind Gekocht?

“Ja, ik vind dat erg mooi. Vooral voor die modern landelijke badkamer. Zo kunnen de zwarte elementen uit de rest van de woning, denk maar aan de stalen deuren en zwart deurbeslag, ook in de badkamer worden doorgetrokken. Ik heb zelf een zwarte keukenkraan en ondervind eigenlijk geen verschil ten opzichte van een chroom kraan. Mocht je toch veel kalk in het water hebben, dan kan je overwegen een waterverzachter te plaatsen. Het houdt mij alvast niet tegen.”

     

Hoe kan je je badkamer gezellig maken zonder al te veel een rommelig gevoel te krijgen?

“Een eenvoudige tip is, kies voor 1 tint handdoeken. Je ziet het maar al te vaak dat na verloop van tijd mensen een heel kleurenpallet verzamelen. Dat zorgt voor heel wat onrust. Daarnaast is het belangrijk hierover na te denken bij de realisatie van de badkamer. Is er voldoende bergruimte? Voorzie je handdoekbeugels, wandplanken, een rekje voor in de douche? Een goede tip is ook om bij het verbouwen ruimte te voorzien voor decoratie en planten. Dan heeft dit meteen een plek. Verzamel ook je verzorgingsproducten in een mooie mand of doos zodat je een rustig beeld creëert.”

Hoe ziet jouw ideale badkamer er uit?

“Wij hebben ook een oude woning volledig verbouwd en toen maakten we de keuze de badkamer naar de tuin te richten. Zo geniet ik elke ochtend van een mooi uitzicht en haal ik heel veel licht en de natuur in huis. Wij plaatsten het doucheglas van de inloopdouche op de badrand. Zo ontstond een mooi geheel. Het bad is in corian en is ook voorzien van wat ruimte waar ik verzorgingsproducten kwijt kan. Voor de vloer kozen we ervoor om het parket vanuit de gang te laten doorlopen in de badkamer. Achter de 2 wastafels werkten we met Mortex, deze wandcementering is nu ook sterk aan het opkomen. Tussen beide meubelen is een zitbank ingewerkt wat erg handig is bij het dagelijkse gebruik. We kozen vooral voor natuurlijke materialen omdat we houden van die rustige sfeer.”

    

Heb je nog 1 gouden tip voor wie start met een badkamerproject?

“Ik zou zeggen ‘durf af te stappen van het bekende’. Benader de badkamer als een leefruimte waar je het gezellig wil hebben. Niet te klinisch, maar voorzien van warme decoratieve materialen zoals we eerder bespraken. Zwarte kranen is zeker een trend die nog lang zal meegaan, maar nu zie je ook steeds meer kranen in andere kleuren zoals brons, goud, … Zo is er heel veel mogelijk.”

   

Bedankt Bart voor al deze tips. Heel wat verbouwers zullen hier mee aan de slag kunnen.

Kriebelt het ook al om je badkamer om te toveren met al deze inzichten? Kom dan langs bij X²O en onze badkameradviseurs staan voor je klaar met bakken vol advies.