Badkamerrenovatie: alles wat je moet weten. Handige tips en tricks.


Is het tijd voor een volgende stap in je huis? Of ben je gewoon uitgekeken op je badkamer? Dan is het tijd om je badkamer aan te pakken! Of je nu kiest voor een kleine ‘badkamermake-over’ of gaat voor een totale badkamerrenovatie van A tot Z, een badkamerrenovatie vergt heel wat voorbereidend werk. Ook geen onbelangrijke vraag: wat is de kostprijs van een badkamerrenovatie? Wij helpen je graag dit zo vlot mogelijk te laten verlopen aan de hand van enkele tips.Begin bij het begin

Voorbereiding is key! Om alles vlot te laten verlopen laat je je best goed informeren. Start bij het opstellen van een wensenlijstje. Blader door catalogen, doe een X²O winkelbezoek, snuister op Pinterest, lees blogberichten, ... Laat je inspireren door tal van verschillende informatiebronnen en kies een badkamerstijl die bij je past. Landelijk, modern strak, klassiek, industrieel, romantisch, .. Opties genoeg.

Vraag je ook af wat je praktisch verwacht van een badkamer.

 • Is een douche belangrijker? Of kan je meer genieten van een zalig warm bad?
 • Heb je een apart toilet of moet deze voorzien worden in de badkamer?
 • Moet er plaats voorzien worden voor een wasmachine of een radiator?
 • Een drukke ochtendspits in je badkamer? Dan is een wastafel met twee waskommen interessant voor jou.
 • Graag genoeg opbergruimte? Spiegelkasten, staande meubelen, kolomkasten geven die extra ruimte waar nodig.

Hou je het liever kleinschalig? Dan klinkt een badkamerrenovatie zonder breken misschien wel als muziek in je oren. Met kleine aanpassingen zoals nieuw kraanwerk, leuke accessoires of een fris kleurtje geef je je badkamer een nieuwe look. Bovendien kom je er nog goedkoper vanaf ook. Hallo goedkope badkamerrenovatie!

Stap bij stap vorm je zo je badkamervisie en weet je precies hoe jouw droombadkamer eruit ziet. En hoe niet…

Tip: Maak een moodboard zodat je badkamerplan visueel wordt.Hou rekening met je budget

Stel een budget op waar je je comfortabel bij voelt. De prijzen van een nieuwe badkamer zijn erg uitlopend. Ze zijn afhankelijk van de grootte van de badkamer, de materialen, de stijl, bijkomend comfort (bijv. vloerverwarming, stoomcabine, ..). Wordt de indeling van je badkamer helemaal veranderd? Ga je zelf klussen of  doe je beroep op een loodgieter?  Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden.

Tip: Voorzie een 10% buffer in je budget. Zodat je onvoorziene omstandigheden altijd kan indekken.

  Maar hoeveel kost een badkamerrenovatie?

  Welk budget moet ik voorzien voor de aankoop van het sanitair en kranen? Reken op een 2000 à 10.000 euro. Erg uitlopend dus.

  Leuk om weten! Het voordeel van het samenwerken met X²O, biedt je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel je investeert in je badkamer. Je kiest bovendien zelf met wie je gaat samenwerken voor de installatie. Door zelf te onderhandelen over de installatie prijs, behoud je als klant de touwtjes in eigen handen. Je hebt zo een perfect overzicht tussen de prijs van je badkamermeubel en de installatie.

  • Badkamermeubel: prijzen lopen vanaf € 250 tot € 4000. Je start bij het badkamermeubel en kiest hierbij de spiegel, een kolomkast en de kranen.
  • Douche / bad: Reken voor een nieuwe badkamer op een minimum van € 2000 voor de prijs van je sanitair. Dit kan natuurlijk al snel oplopen bij gebruik van kwalitatievere materialen en allerlei snufjes.
  • Toilet: voor een hangtoilet inclusief inbouwsysteem en duwplaat mag je rekenen op een kost tussen €200 en €600. Hoe duurder, hoe meer comfort en design je in huis haalt.

  Tip: Spaar geld uit door zelf je bestaande badkamer uit te breken.  Grondplan

  Staat je badkamervisie op punt? Dan is het tijd om alles op papier te zetten. Je hoeft daarvoor niet over een speciaal tekenprogramma beschikken, gewoon simpel met pen en papier!

  Tip: Spring eens binnen in één van de X²O showrooms. De verkoopmedewerkers helpen je graag verder met het ineen puzzelen van je nieuwe badkamer en met de opmaak van een offerte voor je badkamerrenovatie.  Laat het echte werk beginnen

  Vooraleer je start met opbouwen, zal er eerst afgebroken moeten worden! Spiegel, douche, toilet, bad, badkamermeubel, tegels, ..

  Doe je beroep op een aannemer of loodgieter? Stem goed af wat je verwacht. Kan er gewerkt worden met de huidige aan- en afvoerleidingen? Moet de elektrische installatie vervangen worden of wil je bijkomende stopcontacten ? Dan is het nu het moment om het te doen. Strip heel de badkamer tot een blanco canvas!

  Tip: Vergeet niet alle afvoeren goed af te sluiten! Zo blijft je badkamervloer droog en heb je geen geurhinder.

  Dan kan het leuke werk beginnen! Leg alle sanitaire leidingen goed, plaats je tegels, je meubels, kraanwerk, douche, ..

  Tip : Verschillende inbouwelementen (hangtoilet, staande kraan, douchebak,…) heb je vaak eerder nodig dan de rest. Zorg dat je deze tijdig aankoopt, zodat de opbouw geen vertraging oploopt.

  Je ziet het einde in zicht? Test alles eerst even en klaar is kees!


  Ben je klaar om je droombadkamer samen te stellen?

  Maak online een afspraak in een X²O winkel naar keuze.
  Onze winkelmedewerkers helpen je graag verder bij je zoektocht! Of kom gewoon een kijkje nemen.


  Maak een afspraak!

  Deze artikels kunnen ook interessant zijn

  Hoe kies ik een douche die bij mij past?

  Heb je al een visie of weet je nog niet helemaal ‘hoe en wat’? Met deze handige tips en tricks weet je meteen waar beginnen.
  Lees meer >

  Hoe kies ik de perfecte radiator?

  We geven je graag 5 handige tips bij het kiezen van de perfecte radiator. Nooit meer koud hebben in je badkamer, wie wil dat niet?
  Lees meer >

  Wat je moet weten bij het kiezen van een nieuw toilet!

  We begrijpen dat het kiezen van een nieuw toilet heel wat vragen met zich mee brengt. Daarom helpen we je graag bij het kiezen van een comfortabel en praktisch toilet zodat jij de beste keuze maakt.
  Lees meer >