Hoe onderhoud ik mijn toilet?

Niet enkel in je badkamer maar ook het kleinste kamertje verdient regelmatig een schoonmaakbeurt. Maar hoe hou je je porseleinen toilet nu spik & span? We geven je graag enkele tips!


Porselein


Hou je toilet schoon met een allesreiniger of specifieke toiletreiniger en een goede toiletborstel. Je kan hiervoor de X²O universele badkamerreiniger gebruiken. Proper en hygiënisch water verkrijg je met toiletblokjes. Als je een inbouwreservoir hebt die hiervoor geschikt is, kan je de toiletblokjes in een toiletblokhouder steken. Het blokje lost langzaam op en ontsmet niet enkel de toiletpot maar ook de spoelrand.


De zitting en de buitenkant van de toiletpot was je af met lauw water en een vochtige zachte doek. Bij hardnekkige vlekken, laat je de allesreiniger even intrekken. Volg steeds de gebruiksaanwijzing van het product. Laat zeker de producten niet langer intrekken dan aangegeven op de verpakking. Schrob vervolgens de vlekken weg met een toiletborstel.


Tip: Zet na een poetsbeurt van je toilet de zitting open om te vermijden dat de producten voor het toilet, de zitting aantasten. Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve zuren.


Bruine waas/vlekken in je toiletpot? Urinesteen in je toiletpot vermijden is sterk aangeraden! Spoel daarom na elk toilet gebruik steeds door. Wanneer niet onmiddellijk wordt doorgespoeld, zullen de dampen die vrijkomen uit de urine de onderkant van de zitting aantasten (gele vlekken). Eenmaal urinesteen in het toilet is gevormd, is het moeilijker weg te krijgen met een toiletborstel of een allesreiniger. In dit geval maak je beter gebruik van een urinesteen verwijderaar.


Vergeet bovendien niet om ook de duw knop/spoelknop en wc-borstel regelmatig schoon te maken. De wc-borstel schoonmaken doe je door simpelweg de borstel in de toiletpot te plaatsen bij het aanbrengen van de allesreiniger.


Als je toilet verstopt is, gebruik dan geen chemische ontstoppingsmiddelen. Zo’n middelen tasten de afvoerleidingen aan en kunnen lekken veroorzaken. Ontstoppen kan eenvoudig verholpen worden met behulp van een ontstopper met zuignap.


      

Spoelreservoir

Bij een spoelreservoir is het belangrijk om de watertoevoer naar de tank voldoende te filteren, zeker in het geval deze op regenwater is aangesloten. We raden aan om de filter regelmatig onder koud water af te spoelen om verstopping te vermijden. zie onderstaande instructies voor meer informatie.


Het spoelreservoir kan ook uitgerust zijn met een geur afzuigsysteem, raadpleeg de gebruikershandleiding van het afzuigsysteem voor specifieke onderhoudsinstructies.


Indien het water in je toilet blijft lopen zijn er twee mogelijke oorzaken: of het bodemventiel is vervuild of aan vervanging toe, of de vulinrichting is slecht afgesteld of heeft onderhoud nodig. Draai in elk geval de vulkraan dicht en volg de onderstaande instructies.


Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)