Hoe onderhoud ik mijn badkamermeubel in lak?

Welk badkamermeubel je ook gekozen hebt, je houdt deze graag netjes! Maar hoe moet je jouw meubel onderhouden? Afhankelijk van het materiaal, kies je het onderhoudsproduct dat het best bij je badkamermeubel past.


Kies hier het materiaal van je badkamermeubel:


Badkamermeubelen in melamine:

Gekozen voor een badkamermeubel in melamine? Deze kan je heel gemakkelijk gaan reinigen en onderhouden. Meubelen in melamine kan je schoonmaken met de X²O reiniger voor melamine en een natte, zachte spons of doek. Spuit het product in en laat het een korte tijd inwerken. Daarna simpelweg met een schone zachte doek opnemen. Aansluitend met een met water bevochtigde doek na wrijven.


Gebruik in geen geval schuurcrèmes, schuursponzen of sterk bijtende oplosmiddelen.


Onderhoud badkamermeubelen in lak:


Hoogglans lakafwerking:


Hoogglans meubelen zijn opgebouwd uit MDF en afgewerkt met een kwalitatieve hoogglans lak op waterbasis. Meubelen met een hoogglans lakafwerking gaan lang mee en vergen weinig onderhoud. Om je meubel te beschermen tegen krassen, vermijd je beter het gebruik van schurende materialen en scherpe voorwerpen.


Maak gebruik van de X²O polish voor meubelen met hoogglans lakafwerking om je badkamermeubel nog meer te beschermen. Het product verzorgt en beschermt het meubel en camoufleert lichte gebruikssporen en oneffenheden. Ook krijgen doffe laklagen hun oorspronkelijke hoogglanseffect terug zonder strepen na te laten. Breng het product niet direct aan op het meubel maar eerst op een schone zachte doek. Volg steeds de gebruiksaanwijzing van het product. Herhaal deze behandeling twee tot vier keer per jaar voor een optimale bescherming. Voor het dagelijks onderhoud kan gebruik gemaakt worden van een stofdoek. Vlekken kan je verwijderen met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Droog goed na om vochtschade aan de lak te voorkomen. Bij hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van de X²O universele houtreiniger en MDF lak. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuur. Vermijd daarom het gebruik van zuren bv. azijn en sterk bijtende oplosmiddelen. Vermijd ook het gebruik van schuurcrèmes en schurende/scherpe materialen.


    


Matte lakafwerking:


Meubelen met een matte lakafwerking (wit/zwart) op een MDF basis kunnen gemakkelijk onderhouden worden met een pluisvrije stofdoek. Vlekken kan je verwijderen met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Droog goed na om vochtschade aan de lak te voorkomen. Bij hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van de X²O reiniger voor meubelen met matte lakafwerking. Dit product verwijdert o.a. vetvlekken en het meubel krijgt terug een frisse en verzorgde uitstraling zonder de matte afwerking aan te tasten. Breng het product aan op een schone, zachte katoenen doek en reinig hiermee het oppervlak (niet rechtstreeks op het meubel aanbrengen).


Let op: het oppervlak na behandeling onmiddellijk goed droogwrijven (product niet laten indrogen)! Gebruik regelmatig een nieuw schoon deel van de doek. Gebruik geen polisher op meubelen met een matte lakafwerking, deze producten tasten de matheid van het meubel aan. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuur. Vermijd daarom het gebruik van zuren bv. azijn en sterk bijtende oplosmiddelen. Vermijd ook het gebruik van schuurcrèmes en schurende/scherpe materialen.


Onderhoud badkamermeubel massief hout:

Heb je een badkamermeubel gekocht in massief hout? Mooie keuze! Denk er wel aan: hout is een natuurlijk materiaal. Dit wil zeggen dat kleur, tekening en structuur kunnen variëren van kast tot kast.


Elke kast is uniek, een echte karakteristiek van het massieve hout. Daarom geven we je graag nog enkele tips om je massief houten badkamermeubel mooi te houden :


  • Houten meubelen kunnen uitzetten door warmte, dus plaats je badkamermeubel niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator.
  • Ook licht en lucht kunnen een impact hebben op massief hout. Plaats je houten meubel niet in de volle zon, zo blijft jouw badkamermeubel zijn kleur mooi behouden.
  • Een meubel in massief hout is goed ingepakt. Het is daarom aangewezen om het meubel voor installatie tot rust te laten komen in de ruimte waar het zal geplaatst worden. Laat het meubel minstens 24 uur rusten/ventileren, maar bij voorkeur 48 uur (liefst in een licht vochtige omgeving). De periode die hout nodig heeft om tot rust te komen varieert per houtsoort (zie houtsoort specifieke instructies voor eventuele afwijkingen van de rustperiode).
  • Na deze rustperiode is het aangewezen om een protector aan te brengen op het oppervlak. Een protector zal een beschermend laagje over het meubel leggen.
  • Het algemene onderhoud van een houten meubel gebeurt met een droge, zachte, pluisvrije doek. Schuurcrèmes en sterk bijtende oplosmiddelen of alkalische reinigingsmiddelen gebruik je beter niet.

Massief natuur eik, zwarte eik en roasted oak:


Eikenhout is een hardhout en is slijtvast en duurzaam. Om je meubel in massief natuur eik, zwarte eik en roasted oak te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan om voor installatie het meubel te behandelen met de X²O protector voor massieve eik. Breng de protector dun en egaal met een pluisvrije doek aan en laat het drogen. Bij hardnekkige glansstrepen nogmaals behandelen. Herhaal dit twee tot vier keer per jaar voor een optimale bescherming.


Laat zeepresten e.d. niet opdrogen maar verwijder deze onmiddellijk met een zachte vochtige doek. Wrijf na met een droge zachte pluisvrije doek. Wanneer er toch vlekken of vuil op het meubel zijn kan je het meubel reinigen met de X²O universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone doek. Het is aangeraden om na gebruik van de houtreiniger het oppervlak te behandelen met een protector.


     

Massief notelaar:

Om je meubel in massief notelaar te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan om voor installatie het meubel te behandelen met de X²O protector voor massief notelaar. Deze protector dun en egaal met een pluisvrije doek aanbrengen en laten drogen. Bij hardnekkige glansstrepen nogmaals behandelen. Herhaal dit twee tot vier keer per jaar voor een optimale bescherming.


Laat zeepresten e.d. niet opdrogen maar verwijder deze onmiddellijk met een zachte vochtige doek. Wrijf na met een droge zachte niet pluizige doek. Wanneer er toch vlekken of vuil op het meubel zijn kan je het meubel reinigen met de X²O universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone doek. Het is aangeraden om na gebruik van de houtreiniger het oppervlak te behandelen met de protector.


Massieve teak:


Teakhout is een tropisch hardhout en is een zeer duurzame houtsoort. Door het hoge oliegehalte dat teak van nature heeft, is het lang bestand tegen verroting. Teak heeft van nature uit een honingbruine kleur maar ook bij massief teakhout treden er verschillen op. Deze zijn eigen aan het materiaal en variaties in kleur, tekening en structuur geven teakhout een uniek karakter.


              

Voor installatie:

Om het hout te laten acclimatiseren plaats je de meubelen ongeveer twee weken voor de installatie in de ruimte waarin ze zullen geplaatst worden. Let op dat je ze niet te dicht bij een warmtebron (radiator) of in direct zonlicht plaatst.


Meubelen in massieve teak worden onbehandeld geleverd en dienen voor installatie behandeld te worden met een protector zoals de X²O protector voor massief teak hout. Breng het product aan met een doek of kwast en verdeel egaal. Breng meerdere lagen aan voor een optimale bescherming. Herhaal deze behandeling twee tot vier keer per jaar.


Let op: Tabletten in teakhout worden wel behandeld geleverd, dit om het hout extra te beschermen tegen het regelmatig contact met spatwater. De tabletten dienen dus niet behandeld te worden met een protector.Na installatie:

Dagelijks onderhoud doe je met een droge, zachte pluisvrije doek. Vlekken dep je onmiddellijk droog met een droge pluisvrije doek. Je kunt ze verwijderen met een in zuiver lauw water gedrenkte, uitgewrongen zeem. Hardnekkige vlekken van detergenten, olie, enz. kun je behandelen met de X²O universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone pluisvrije doek.


Let op: Onbehandeld teak hout mag niet rechtstreeks behandeld worden met de universele houtreiniger, het teakhout wordt lichter van kleur en dient geschuurd te worden voor behandeling met de teak protector.


         

Fineer verweerde eik:

Fineer is een dun laagje hout dat op een draagplaat (MDF) wordt aangebracht. Hierdoor is fineer hout minder onderhevig aan bv. wisselende luchtvochtigheid. De natuurlijke uitstraling en kenmerken van massief hout blijven wel behouden. Authentieke kleur- tekening- en structuurverschillen komen dus nog steeds voor.


We geven je bij fineer ook graag nog enkele tips, net zoals bij massief hout :

  • Houten meubelen kunnen uitzetten door warmte, dus plaatst je badkamermeubel niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator.
  • Ook licht en lucht kunnen een impact hebben op massief hout. Plaats je houten meubel niet in de volle zon, zo blijft jouw badkamermeubel zijn kleur mooi behouden.


Voor installatie:


Om je meubel in fineer verweerde eik te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan om voor installatie het meubel te behandelen met de X²O protector voor fineer verweerde eik. Breng het product niet rechtstreeks aan op het meubel maar op een schone pluisvrije doek. Wrijf het oppervlak in met een cirkelvormige beweging. Laat 1-5 min intrekken (niet langer) en verwijder vervolgens de overtollige olie met een schone pluisvrije doek. Na de behandeling nogmaals met een schone pluisvrije doek in de nerfrichting afnemen. Volg steeds de gebruiksaanwijzing van het product. Herhaal de behandeling twee tot drie keer per jaar.Na installatie:


Het algemene onderhoud van een meubel in fineer verweerde eik gebeurt met een droge, pluisvrije doek. Vlekken verwijderen kan met een in lauw water gedrenkte, goed uitgewrongen zeem. Voor hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van de X²O universele houtreiniger. Het product niet rechtstreeks op het hout aanbrengen maar op een schone pluisvrije doek. Hiermee het oppervlak egaal inwrijven en korte tijd laten inwerken. Vervolgens uitwrijven met een schone pluisvrije doek. Het is aangeraden om na gebruik van de houtreiniger het oppervlak te behandelen met de protector.