Hoe hou ik mijn kraan schoon?


Kalkaanslag is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij kraanwerk. Beperk kalkaanslag door regelmatig het kraanwerk te reinigen! Zo hou je je kraanwerk spik en span. Wij geven je alvast enkele handige tips & tricks.

  1. Spoel na elk gebruik van de kraan of douche met zuiver water en droog daarna af met een zachte doek.
  2. Reinig het kraanwerk wekelijks met water en milde zeep of reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Hiervoor kan je gebruik maken van een Chroom/Inox reiniger. Bij gebruik van een spray altijd eerst op een zachte doek aanbrengen en niet direct op de kraan of douche. Gebruik het reinigingsmiddel steeds zoals voorgeschreven op de verpakking. Spoel na reiniging het kraanwerk altijd goed af met zuiver water en droog af met een zachte doek.

Bij hardnekkig kalkaanslag kan een eerste reiniging niet voldoende zijn en zal je de kraan meerdere keren moeten reinigen met een zacht reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Bij voorkeur steeds verdund gebruiken. Laat het reinigingsmiddel nooit langer inwerken dan aangegeven op de verpakking van het product.

Gebruik nooit reinigingsmiddelen die zoutzuur, azijnzuur, chloor of ander schadelijk, agressief middel bevatten. Gebruik geen fosforhoudende reinigingsmiddelen. Gebruik bovendien nooit schuursponsen of andere ruwe doeken en vermijd hard contact met de kraan. Dit kan de kraan beschadigen.


    

Hoe ontkalk ik een kraan?

Reinig de mousseur regelmatig door deze uit de kraan te halen en te ontkalken. Indien de mousseur verouderd is, kan je deze eenvoudig vervangen.


Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)

    

Hoe ontkalk ik mijn regendouche?

Vuil en kalk kunnen makkelijk weggewreven worden bij regendouchekoppen die uitgerust zijn met siliconennoppen.


Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)Hoe onderhoud ik een thermostaatkraan?

  • Reiniging – Haal gemiddeld 1 à 2 keer per jaar de cartouche uit de thermostaat en spoel deze af om kalk en vuil te verwijderen.
  • Temperatuur opnieuw instellen – Indien de temperatuur niet meer overeenkomt met de oorspronkelijke instelling, kan je deze eenvoudig opnieuw instellen.
  • Cartridge vervangen – Wanneer de kraan niet meer werkt, dient mogelijks de cartridge vervangen te worden. Indien twijfel over de oorzaak van het probleem, neem dan contact op met onze dienst na verkoop die samen met jou kan bekijken of de cartridge al dan niet vervangen dient te worden

Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)


   

Hoe herstel ik een mengkraan die lekt?

Wanneer je mengkraan lekt, dient in de meeste gevallen de cartridge vervangen te worden.


Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)


    

Hoe onderhoud ik een hoekstopkraan?

  • Voor ingebruikname - Na het installeren van een hoekstopkraan moet je vóór gebruik de leidingen spoelen.
  • Afregelen waterstraal - Een hoekstopkraan heeft enerzijds een afsluitfunctie en anderzijds een inregelfunctie. Deze laatste zorgt ervoor dat je de waterstraal zelf kan afregelen om spatten te vermijden.

Download de stapsgewijze instructies voor meer informatie (pdf)