Onderhoud wastafels en waskommen

Je wastafel komt heel vaak in aanraking met water. Het is dan ook belangrijk om deze steeds goed te onderhouden. We geven je alvast enkele tips om hiermee aan de slag te gaan.

Ontdek jouw tips bij het juiste type wastafel:Onderhoud waskommen/tablet uit natuursteen:


Graniet

Graniet is een harde natuursteen en is weinig poreus. Daardoor is het kras- en slijtvast en erg onderhoudsvriendelijk. Ook is door zijn natuurlijke oorsprong, iedere wastafel en tablet uniek in kleur en structuur. Maar hoe moet je een wastafel in graniet onderhouden?


Voor installatie:


Alle waskommen/tabletten in graniet worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met een beschermer (impregneren), hiervoor raden we Lithofin MN Vlekstop aan. Deze behandeling beschermd de waskom/tablet tegen vlekken van water, olie en vet. Vooraleer het product aan te brengen, verwijder je eerst alle vlekken of resten van vlekken. De beschermer sluit namelijk vlekken op in de poriën van de steen. Test het product eerst op een onzichtbare plaats. Breng vervolgens het product gelijkmatig aan met een (niet pluizende) doek en wrijf in met cirkelvormige bewegingen. De vlekstop behandeling dient voor installatie twee keer uitgevoerd te worden voor een optimale bescherming van de waskom/tablet. Voor de definitie installatie moet de behandelde waskom/tablet volledig droog zijn.


          

Na installatie:


Reinig je waskom/tablet na elk gebruik met een licht vochtige doek met zuiver water en wrijf nadien droog. Zo kunnen resten zeep en kalk niet indrogen op het oppervlak. Gebruik voor het dagelijks onderhoud van je granieten waskom/tablet de Lithofin MN Easy Clean. Om langdurig van je granieten waskom/tablet te genieten zal je bij normaal gebruik minimaal twee keer per jaar de vlekstopbehandeling (impregneren) moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand blijft tegen vlekken. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling. Volgende producten mogen niet gebruikt worden op graniet: azijn, zuren, producten die chloor bevatten, ammoniak, bleekmiddel of olie houdende producten. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen. Wanneer er toch vlekken op de waskom/tablet zijn kan gebruik gemaakt worden van Lithofin MN Vuiloplosser om het oppervlak te reinigen en ontvetten. Voor hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Lösefix. Let op, na gebruik van Lösefix dient de vlekstopbehandeling opnieuw uitgevoerd te worden. Bij hardnekkige olie- en vetvlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Oil-Ex.


   

Marmer (Carrara, Portoro Gold, Dark Emperador)

Marmer is een poreus kalksteen en is te herkennen aan zijn geaderde structuur en wijd kleurenpalet. Elke waskom/tablet is dan ook uniek in kleur & structuur. Dankzij het poreuze materiaal dient een marmeren waskom/tablet beschermt te worden zodat het steeds bestand is en blijft voor water en vlekken.


Voor installatie:


Alle waskommen/tabletten in marmer worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met een beschermer (impregneren), hiervoor raden we Lithofin MN Vlekstop aan. Deze behandeling beschermd de waskom/tablet tegen vlekken van water, olie en vet. Verwijder voor het aanbrengen van de beschermer alle vlekken of resten van vlekken. De beschermer sluit vlekken op in de poriën van de steen. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Breng het product gelijkmatig aan met een (niet pluizende) doek en wrijf in met cirkelvormige bewegingen. De vlekstop behandeling dient voor installatie minstens drie keer uitgevoerd te worden voor een optimale bescherming van de waskom/tablet. Voor de definitie installatie moet de behandelde waskom/tablet volledig droog zijn.


   

Na installatie:


Reinig je waskom/tablet na elk gebruik met een licht vochtige doek met zuiver water en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Voor het dagelijks onderhoud van je marmeren waskom/tablet raden we Lithofin MN Easy Clean aan. Om langdurig van je waskom/tablet te genieten zal je bij normaal gebruik minimaal vier keer per jaar de vlekstopbehandeling (impregneren) moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand blijft tegen vlekken. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling. Volgende producten mogen niet gebruikt worden op marmer: azijn, zuren, antikalk, producten die chloor bevatten, ammoniak, bleekmiddel of olie houdende producten. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen. Wanneer er toch vlekken op de waskom/tablet zijn kan gebruik gemaakt worden van Lithofin MN Vuiloplosser om het oppervlak te reinigen en ontvetten. Voor hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Lösefix. Let op, na gebruik van Lösefix dient de vlekstopbehandeling opnieuw uitgevoerd te worden. Bij hardnekkige olie- en vetvlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Oil-Ex.3.


     

Solid Surface

Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek /spons en een zacht reinigingsmiddel zoals Lithofin MN Easy Clean. Solid surface regelmatig in cirkelbewegingen reinigen, helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Zo blijft je solid surface waskom/tablet in perfecte staat.


Voor hardnekkig kalkaanslag of zeepresten gebruik je een Solid Surface Reiniger of een schuurcrème type Cif. De vlek eerst bevochtigen met een zachte doek en warm water (± 40°C) vooraleer een onderhoudsproduct te gebruiken. Na reiniging steeds naspoelen met een zachte doek en warm water (± 40°C) en vervolgens droogwrijven met een zachte doek. Lichte krassen kunnen met een fijne schuurspons bewerkt worden, doe dit zacht en in een cirkelvormige beweging.


Vermijd het gebruik van agressieve zuren, producten op basis van chloor, azijn of aceton. Deze producten kunnen verkleuring veroorzaken en zijn niet geschikt voor Solid Surface.


    

Keramische (Gesinterde steen)

Keramische tabletten zijn een duurzaam milieuvriendelijk product en zijn 100% recycleerbaar. Ze worden onder extreem hoge druk geperst en vervolgens op zeer hoge temperatuur gebakken. Hierdoor hebben ze een zeer lage porositeit (bijna 0) en zijn daardoor nagenoeg ondoordringbaar voor vocht. Ook zijn de tabletten bestendig tegen vlekken, hitte en UV stralen.


Door de zeer lage porositeit is het niet nodig om een impregneer middel te gebruiken. Producten als was, olieachtige zepen, en vlekstop (waterafstotende producten) worden dus afgeraden. Voor het reinigen en onderhouden van keramische tabletten kan je gebruik maken van warm water en een detergent zoals een universele badkamerreiniger. Volg steeds de voorschriften op de verpakking van het product. Bij kalkaanslag kan gebruik gemaakt worden van een antikalk product zoals de Universele kalkverwijderaar. Producten op basis van waterstoffluoride mogen niet gebruikt worden op keramiek.


    

Composietmarmer

Tabletten in composietmarmer vergen weinig onderhoud en kunnen gemakkelijk gereinigd worden met een zachte vochtige doek. Voor hardnekkige strepen of vlekken kan je gebruik maken van warm water en een detergent. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Tabletten in blinkend composietmarmer zijn gepolierd en wanneer er kleine krassen in de tablet zijn kan dit weggewerkt worden met autowax. Tabletten in mat composietmarmer zijn geschuurd, autowax mag hier niet op gebruikt worden! Dit tast de matheid van de tablet aan. Gebruik zeker geen schuurmiddelen of schuursponsen om krassen te vermijden. Ook het gebruik van volgende producten wordt sterk afgeraden: producten op basis van chloor, agressieve zuren, azijn, bleekmiddel, aceton.


    

Porselein

Maak je porseleinen waskom/tablet dagelijks schoon met water en een vochtige zachte doek, en droog het oppervlak telkens zorgvuldig af. Water- en zeepvlekken verwijder je met behulp van een milde reiniger zonder schuurmiddelen of zuren. De universele badkamerreiniger is geschikt voor gebruik op porselein. Spoel na gebruik telkens grondig af. Kalkaanslag kan je verwijderen met de universele kalkverwijderaar.


Hardnekkige vlekken op porselein kan je wegwerken met schuurpoeder. Strooi een beetje poeder op het porseleinen oppervlak en voeg wat water toe. Met de ruwe kant van een schuursponsje kan je de vlek wegschrobben. Is de vlek nog niet weg? Dan kan je gebruik maken van een puimsteen.


    

Kwarts

Kwartscomposiet is een kunststeen die hoofdzakelijk bestaat uit hoogwaardig kwarts, gemengd met harsen. Zo ontstaat een zeer hard en dicht materiaal. Doordat het oppervlak niet poreus is hoeft de wastafel niet behandelt te worden met een impregneer middel.


Het reinigen van een kwarts wastafel doe je met water en milde zeep of neutraal reinigingsmiddel zoals Lithofin MN Easy-Clean. Spoel na en droog af met een zachte doek. Vermijd het gebruik van volgende producten: bleekmiddel, azijn, agressieve zuren, producten met een hoge pH (pH>10), producten op basis van Chloor, aceton (vb. nagellakverwijderaar), ontstoppers, schurende materialen. Producten die oliën of poeders bevatten kunnen restanten achterlaten en moeten direct en grondig afgespoeld worden.


    

Melamine

Tabletten in Melamine kan je schoonmaken met de reiniger voor melamine en een natte, zachte spons of doek. Het product inspuiten en korte tijd laten inwerken. Daarna met een schone zacht doek opnemen. Aansluitend met een met water bevochtigde doek na wrijven. Gebruik in geen geval schuurcrèmes, schuursponzen of sterk bijtende oplosmiddelen.