Onderhoud handdoekradiatoren : hoe begin ik eraan?


Radiatoren dienen, net als alle andere materialen in de badkamer, regelmatig onderhouden te worden. Maar hoe begin je hier aan? Wij helpen je graag op weg!Allereerst: maak regelmatig de radiator vrij van stof. Zo hou je niet enkel het rendement van je radiator op peil, maar is je handdoekradiator stofvrij. Win-win! Stof verwijderen doe je eenvoudig met een vochtige doek. Een plumeau is handig om het stof van tussen de buizen te halen. Gebruik hier zeker geen bijtende producten!


Is je radiator aangesloten op de centrale verwarming? Vergeet dan niet de radiator af en toe te ontluchten. In een radiator kan doorheen het jaar lucht komen. We raden dan ook aan jaarlijks je radiator te ontluchten, liefst aan de start van het verwarmingsseizoen.


Het kan ook zijn dat je borrelende geluiden uit je radiator hoort of dat je radiator niet meer goed opwarmt. Wanneer dit gebeurt zitten er hoogstwaarschijnlijk luchtbellen in de leidingen. Dit heeft een negatief effect op het rendement van de verwarming en kan je radiator (door oxidatie) permanent beschadigen. Het is dan sterk aangeraden om je radiator te ontluchten… Dit kan je in een paar simpele stappen eenvoudig zelf doen.

Hoe ontlucht ik mijn handdoekradiator?

Om een radiator te ontluchten heb je nodig :

  • Een ontluchtingssleutel of schroevendraaier
  • Een grote handdoek of bakje om water op te vangen.


    Stap 1: Om te beginnen zet je eerst alle radiatoren op de maximale temperatuurstand en zet je de centrale verwarming gedurende minstens 15 minuten aan. Dit om het water in de leidingen en de radiator op te warmen. Zo komt de lucht die in de radiator zit onder druk te staan.


Stap 2: Vervolgens zet je de centrale verwarming terug uit zodat het water niet meer verder wordt opgewarmd en rondgepompt. Wacht enkele minuten en ga naar de radiator die het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan en leg de handdoek/ het bakje onder de ontluchtingskraan.


Stap 3: Plaats de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai voorzichtig open tot je de lucht er hoort uitkomen. Let op: draai de ontluchtingskraan nooit volledig open! De kans is groot dat je deze niet meer volledig dicht krijgt. Draai de kraan weer dicht wanneer er water begint uit te komen. Het water kan vuil zijn en wat stinken. Dat is volkomen normaal.


Stap 4: Herhaal bovenstaande stap voor elke radiator. Werk van de beneden verdieping naar de bovenverdieping.


Stap 5: Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan kan je de centrale verwarming weer aanzetten. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt. Als dit niet het geval is, dient de ketel bijgevuld te worden tot de druk terug in orde is.Voila, klaar!


Zit er regelmatig lucht in de leidingen of neemt de druk geregeld af? In dat geval contacteer je beter een professionele installateur.