Douchewandpanelen in je douche.

Douchewandpanelen hebben dan wel geen voegen zoals tegels maar vergeet zeker niet regelmatig je wandpanelen onder handen te nemen. Zo hou je je douche netjes en schoon.


Om kalk op je douchewandpanelen te voorkomen is het aangewezen na elk gebruik de wandpanelen af te spoelen met koud water en droog te wrijven met een zachte doek of een douchewisser. Afhankelijk van het materiaal dat je gekozen hebt, ga je anders aan de slag om je panelen schoon te houden. We helpen je graag op weg met enkele tips!


Composiet wandpanelen:


Composiet wandpanelen zijn ideaal voor de badkamer! Ze worden gemaakt uit een polyesterhars met een zeer resistente gelcoat erbovenop. Hierdoor vergen ze weinig onderhoud en kunnen ze gemakkelijk gereinigd worden met een zachte vochtige doek. Voor hardnekkige strepen of vlekken kan je gebruik maken van warm water en een detergent. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Gebruik zeker geen schuurmiddelen of schuursponsen om krassen te vermijden. Ook het gebruik van producten op basis van chloor en agressieve zuren wordt sterk afgeraden.


             

Solid Surface wandpanelen:


Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel. Solid surface regelmatig in cirkelbewegingen reinigen, helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Zo blijft je solid surface wandpaneel in perfecte staat.


Voor hardnekkig kalkaanslag of zeepresten kan gebruik gemaakt worden van een Solid Surface Reiniger of met een schuurcrème type. De vlek eerst bevochtigen met een zachte doek en warm water (± 40°C) vooraleer een onderhoudsproduct te gebruiken. Na reiniging steeds naspoelen met een zachte doek en warm water (± 40°C) en vervolgens droogwrijven met een zachte doek. Lichte krassen kunnen met een fijne schuurspons bewerkt worden, doe dit zacht en in een cirkelvormige beweging. Vermijd het gebruik van agressieve zuren, producten op basis van chloor, azijn of aceton. Deze producten kunnen verkleuring veroorzaken en zijn niet geschikt voor Solid Surface.


         

Onderhoud keramische (Gesinterde steen) wandpanelen:


Keramische wandpanelen zijn een duurzaam milieuvriendelijk product en zijn 100% recycleerbaar. Ze worden onder extreem hoge druk geperst en vervolgens op zeer hoge temperatuur gebakken. Hierdoor hebben ze een zeer lage porositeit (bijna 0) en zijn daardoor nagenoeg ondoordringbaar voor vocht. Dit maakt dat keramische panelen een hygiënisch product zijn die uitermate geschikt is voor de badkamer omdat het de groei van bacteriën geen kans geeft. Ook zijn de panelen bestendig tegen vlekken, hitte en UV stralen.


Door de zeer lage porositeit is het niet nodig om een impregneer middel te gebruiken. Producten als was, olieachtige zepen, en vlekstop (waterafstotende producten) worden dus afgeraden. Voor het reinigen en onderhouden van keramische panelen kan je gebruik maken van warm water en een detergent. Volg steeds de voorschriften op de verpakking van het product. Bij kalkaanslag kan gebruik gemaakt worden van een antikalk product zoals de X²O Universele kalkverwijderaar. Producten op basis van waterstoffluoride mogen absoluut niet gebruikt worden.


   

Onderhoud Acryl wandpanelen:


Acryl reinigen kan met een vochtige doek en water met een mild schoonmaakmiddel. Producten met agressieve zuren, azijn, chloorhoudende of schurende bestanddelen kunnen het oppervlak van de panelen beschadigen en vermijd je beter. Kalkaanslag kan je best verwijderen met een product op basis van citroenzuur.


Voor een intensieve reiniging van acryl kan je een speciale acrylreiniger gebruiken, zoals de X²O acryl reiniger en krasverwijderaar. Bovendien kan je met behulp van een dergelijke acryl reiniger kleine krasjes opvullen en onzichtbaar maken. Specifiek voor blinkend acryl kan je ook autopolish gebruiken. Dit is een middel dat gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen. Deze producten maken het oppervlak terug glanzend en leggen een waterafstotend laagje op het wandpeel. Dat laagje maakt het materiaal bestand tegen vlekken en kalkaanslag. Gebruik dit niet voor mat acryl want dit tast de matheid van het acryl aan.


     

PVC wandpanelen onderhoud:


Wandpanelen uit PVC (polyvinylchloride) zijn uitermate geschikt voor de badkamer. PVC is namelijk hygiënisch en schimmelbestendig.


PVC panelen vergen ook een beperkt onderhoud. Het reinigen en onderhouden doe je met een zacht, niet schurend schoonmaakmiddel. Normaal gezien heb je echter enkel een vochtige doek nodig om PVC panelen schoon te maken. Gebruik geen schuurmiddelen, aceton, agressieve stoffen, producten op basis van chloor of solventen.