Onderhoud douchebakken:

Na het plaatsen van je nieuwe douche, wil je deze graag zo lang mogelijk schoon houden. We geven je alvast enkele onderhoudstips bij het spik en span houden van je douchebak!

Om kalkaanslag tot een minimum te beperken raden we aan om na elke gebruik de douchebak droog te wrijven met een zachte doek. Ongeacht welk materiaal je douchebak heeft, raden we aan om geen agressieve reinigers of schuurmiddelen te gebruiken. Zij kunnen het product beschadigen.


Wanneer je een ontstopper product gebruikt in het afvoerputje, zorg dan steeds dat je het product met een trechter in het putje giet. Gebruik een ontstopper nooit op je douchebak. Indien er toch druppels op je douchebak terechtkomen spoel die dan onmiddellijk weg met voldoende water en wrijf droog met een zachte doek. Laat druppels van een ontstopper nooit opdrogen op je douchebak, dit veroorzaakt onuitwisbare vlekken.


Een meer grondig onderhoud van je badkamer is afhankelijk van het materiaal van je douchebak. Kies hieronder het juiste materiaal :


Kunststof:

Het reinigen en onderhouden van een kunststof douchebak doe je met warm water en een milde zeep. Gebruik geen agressieve zuren, azijn, citroenzuur, antikalk, bleekmiddel, producten op basis van chloor, aceton of alcohol. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen.


               

Acryl:

Acryl reinigen kan met een vochtige doek en water met een mild schoonmaakmiddel zoals een Universele badkamerreiniger. Producten met agressieve zuren, azijn, chloorhoudende of schurende bestanddelen kunnen het oppervlak van de douchebak beschadigen en vermijd je beter. Kalkaanslag kan je best verwijderen met een product op basis van citroenzuur. Na het reinigen, steeds naspoelen met koud water.


Voor een intensievere reiniging kan je een speciale acrylreiniger gebruiken, zoals een acryl reiniger en krasverwijderaar. Specifiek voor blinkend acryl kan je ook autopolish gebruiken. Dit is een middel dat gebruikt wordt om de carrosserie van auto’s te poetsen. Deze producten maken het oppervlak terug glanzend en leggen een waterafstotend laagje op de douchebak. Dat laagje maakt het materiaal bestand tegen vlekken en kalkaanslag. Gebruik dit echter niet voor mat acryl want dit tast de matheid van de douchebak aan.


                  

Solid surface:


Solid surface is een niet-poreus materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel zoals Lithofin MN Easy Clean. Reinig je Solid surface douchebak regelmatig in cirkelbewegingen, dit helpt de oorspronkelijke staat van het materiaal te bewaren en voorkomt slijtage. Voor hardnekkig kalkaanslag of zeepresten kan gebruik gemaakt worden van een Solid Surface Reiniger of met een schuurcrème type Cif.


De vlek eerst bevochtigen met een zachte doek en warm water (± 40°C) vooraleer een onderhoudsproduct te gebruiken. Na reiniging steeds naspoelen met een zachte doek en warm water (± 40°C) en vervolgens droogwrijven met een zachte doek. Lichte krassen kunnen met een fijne schuurspons bewerkt worden, doe dit zacht en in een cirkelvormige beweging. Vermijd het gebruik van agressieve zuren, producten op basis van chloor, azijn of aceton. Deze producten kunnen verkleuring veroorzaken en zijn niet geschikt voor Solid Surface.


             

Keramisch (Gesinterde steen):

Keramische douchebakken zijn een duurzaam milieuvriendelijk product en zijn 100% recycleerbaar. Ze worden onder extreem hoge druk geperst en vervolgens op zeer hoge temperatuur gebakken. Hierdoor hebben ze een zeer lage porositeit (bijna 0) en zijn daardoor nagenoeg ondoordringbaar voor vocht. Ook zijn de douchebakken bestendig tegen vlekken, hitte en UV stralen.


Door de zeer lage porositeit is het niet nodig om een impregneer middel te gebruiken. Producten als was, olieachtige zepen, en vlekstop (waterafstotende producten) worden dus afgeraden. Voor het reinigen en onderhouden van keramische douchebakken kan je gebruik maken van warm water en een detergent zoals een universele badkamerreiniger. Volg steeds de voorschriften op de verpakking van het product. Bij kalkaanslag kan gebruik gemaakt worden van een antikalk product zoals een Universele kalkverwijderaar. Producten op basis van waterstoffluoride mogen niet gebruikt worden op keramiek.


            

Composiet:

Composiet douchebakken vergen weinig onderhoud en kunnen gemakkelijk gereinigd worden met een zachte vochtige doek. Voor hardnekkige strepen of vlekken kan je gebruik maken van warm water en een detergent. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek. Gebruik zeker geen schuurmiddelen of schuursponsen om krassen te vermijden. Ook het gebruik van volgende producten wordt sterk afgeraden: producten op basis van chloor, agressieve zuren, azijn, bleekmiddel, aceton.


                

Quaryl:

Quaryl is een mengeling van kwarts & acryl en combineert de beste eigenschappen van beide materialen. Quaryl vergt weinig onderhoud daar vuil zich nauwelijks hecht en kan bijgevolg moeiteloos worden weggeveegd. Kalkaanslag verwijderen doe je met een antikalk product (bv. Citroenzuur). Gebruik hierbij een zachte, niet schurende spons. Zeep- en vetresten kunnen verwijdert worden met een universele allesreiniger zoals een universele badkamerreiniger. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen, agressieve zuren, ontstoppers, ammoniak, bleekmiddelen, en chloor.


             

Natuursteen - graniet

Graniet is een stollingsgesteente, het is ontstaan uit magma dat onder hoge druk is afgekoeld. Het is een harde natuursteen en is weinig poreus. Daardoor is graniet kras- en slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Ook is door de natuurlijke oorsprong Iedere douchebak uniek in kleur en structuur.Voor installatie:

Alle douchebakken in graniet worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met een beschermer (impregneren), hiervoor raden we Lithofin MN Vlekstop aan. Deze behandeling beschermd de douchebak tegen vlekken van water, olie en vet. Verwijder voor het aanbrengen van de beschermer alle vlekken of resten van vlekken. De beschermer sluit vlekken op in de poriën van de steen. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Breng het product gelijkmatig aan met een (niet pluizende) doek en wrijf in met cirkelvormige bewegingen. De vlekstop behandeling dient voor installatie twee keer uitgevoerd te worden voor een optimale bescherming van de douchebak. Voor de definitie installatie moet de behandelde douchebak volledig droog zijn.


Na installatie:

Reinig je douchebak na elk gebruik met een licht vochtige doek en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Voor het dagelijks onderhoud van je granieten douchebak raden we Lithofin MN Easy Clean aan. Om langdurig van je granieten douchebak te genieten zal je bij normaal gebruik minimaal twee keer per jaar de vlekstopbehandeling (impregneren) moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand blijft tegen vlekken. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling.


Volgende producten mogen niet gebruikt worden op graniet: azijn, zuren, producten die chloor bevatten, ammoniak, bleekmiddel of olie houdende producten. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen. Wanneer er toch vlekken op de douchebak zijn kan gebruik gemaakt worden van Lithofin MN Vuiloplosser om het oppervlak te reinigen en ontvetten. Voor hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Lösefix.


Let op, na gebruik van Lösefix dient de vlekstopbehandeling opnieuw uitgevoerd te worden. Bij hardnekkige olie- en vetvlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Oil-Ex.


    

Natuursteen - blauwsteen

Voor installatie:

Alle douchebakken in blauwsteen worden onbehandeld geleverd en moeten vóór installatie gereinigd worden met zuiver water. Na het drogen behandel je de natuursteen met een beschermer (impregneren), hiervoor raden we Lithofin MN Vlekstop aan. Deze behandeling beschermd de douchebak tegen vlekken van water, olie en vet. Verwijder voor het aanbrengen van de beschermer alle vlekken of resten van vlekken. De beschermer sluit vlekken op in de poriën van de steen. We raden aan het product eerst te testen op een onzichtbare plaats. Breng het product gelijkmatig aan met een (niet pluizende) doek en wrijf in met cirkelvormige bewegingen. De vlekstop behandeling dient voor installatie minstens drie keer uitgevoerd te worden voor een optimale bescherming van de douchebak. Voor de definitie installatie moet de behandelde douchebak volledig droog zijn.Na installatie:

Reinig je douchebak na elk gebruik met een licht vochtige doek en wrijf nadien droog, zodat resten van zeep en kalk niet kunnen indrogen op het oppervlak. Voor het dagelijks onderhoud van je douchebak uit blauwsteen raden we Lithofin MN Easy Clean aan. Om langdurig van je douchebak te genieten zal je bij normaal gebruik minimaal vier keer per jaar de vlekstopbehandeling (impregneren) moeten herhalen, zodat de steen waterafstotend en bestand blijft tegen vlekken. Om te testen of een nieuwe vlekstopbehandeling nodig is, breng je zuiver water aan op de natuursteen en wacht je 30 seconden. Nadien droog je het water met een doek en kijk je of er een afwijking is in kleur tussen het bevochtigde en niet-bevochtigde gedeelte. Als de kleur afwijkt, is het tijd voor een nieuwe behandeling. Volgende producten mogen niet gebruikt worden op blauwsteen: azijn, zuren, antikalk, producten die chloor bevatten, ammoniak, bleekmiddel of olie houdende producten. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen. Wanneer er toch vlekken op de douchebak zijn kan gebruik gemaakt worden van Lithofin MN Vuiloplosser om het oppervlak te reinigen en ontvetten. Voor hardnekkige vlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Lösefix. Let op, na gebruik van Lösefix dient de vlekstopbehandeling opnieuw uitgevoerd te worden. Bij hardnekkige olie- en vetvlekken kan gebruik gemaakt worden van Lithofin Oil-Ex.