Je toiletruimte renoveren. Hoe pak je het aan?

Heb jij zo’n oude toiletpot staan uit de tijd van je grootouders? Of wil je je staand toilet inruilen voor een hangende wc? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten voor je hier aan begint.


Je toilet renoveren kan je zelf aanpakken als je hier voldoende tijd voor voorziet en je goed informeert. De grootte van het project hangt af van de staat van je huidige toiletruimte. Pak je enkel het toilet zelf aan en geef je de bestaande muren een likje verf, dan wordt dit een snelle klus. Is je toiletruimte toe aan een grondigere renovatie waarbij ook de muren, de vloer en misschien ook het plafond moeten aangepakt worden? In dat geval sta je voor verschillende keuzes en een meer uitdagend totaalproject.


    

Hoe ga je van start?


Evalueer de huidige staat van je toiletruimte. Hoe zijn de muren, vloer en het plafond er aan toe? Is het nodig ze te vervangen? Dan breek je die best compleet uit en vervang je alles door nieuwe voorzetpanelen. Je kan ook overwegen de muren te betegelen of schilderen. De vloer vervangen betekent het ideale moment om een staand toilet plaats te laten maken voor een modern, onderhoudsvriendelijk zwevend exemplaar.


Meet de hele ruimte op, ook de deur en hoogte van de verschillende muren kan doorslaggevend zijn in de keuzes die je maakt. Kom langs bij X²O Badkamers om het ideale toilet te selecteren. Binnen het uitgebreide assortiment zwevende en staande toiletten zal ongetwijfeld jouw ideale toilet te vinden zijn. Waar je op moet letten bij het kiezen van een toilet lees je via deze link.


Met je afmetingen ga je ook langs bij een tegelzaak en selecteer je de gewenste vloer- en/of wandtegel. Voor je vloertegel heb je 2 mogelijkheden. Of je kiest voor dezelfde tegel zoals die in de aansluitende ruimte. Zo creëer je een mooi geheel. Of je kiest voor een opvallende variant. De muurtegels zijn geen noodzaak, maar veel verbouwers verkiezen hiermee te werken omdat ze eenvoudig te onderhouden zijn.


     

    

De afbraak


Bij het uitbreken van je bestaande toiletruimte is het belangrijk alle water- en elektriciteitsvoorzieningen uit te schakelen. Zo werk je veilig en hygiënisch. Start bovenaan en werk zo verder tot de vloer. Bepaal waar de leidingen moeten liggen en vergeet niet verlichting te voorzien.Een nieuw toilet!


Eenmaal alles is afgebroken kan de opbouw beginnen. Je werkt opnieuw van boven naar beneden. Plaats je nieuwe voorzetpanelen? Overweeg dan vochtbestendige MDF te gebruiken.


Vervang je een staand toilet door een zwevend exemplaar? Dan is de verbouwing vrij grondig. Je afvoer moet nu vanuit de muur komen. Dat betekent toch wat meet- en snijwerk. In dat geval kan het interessant zijn je te laten bijstaan door een ervaren loodgieter. Het inbouwsysteem wordt tegen de wand gemonteerd. Hoe je dit aanpakt zie je hier.


Stel je inbouwsysteem af op de gewenste hoogte voor de zitting van je toilet. Na het afwerken van de wand voor het inbouwsysteem kan je overgaan tot het plaatsen van het toilet. Afhankelijk van het type toilet kan de bevestiging zichtbaar of onzichtbaar zijn. In deze video’s zie je hoe je te werk gaat. Plaats tenslotte de duwplaat of het bedieningspaneel en sluit de waterleiding opnieuw aan    

De extraatjes


Het is aan te raden in je toiletruimte een handenwasser of fonteintje te voorzien. Zo kan iedere gebruiker van het toilet na het toiletbezoek zijn handen wassen in alle comfort en privacy. Een fonteintje kan een los element zijn of gecombineerd worden met een toiletkastje. Handig om toiletproducten zoals WC-papier of schoonmaakmiddel in op te slaan.


Heb je geen ruimte voor een toiletkastje? Overweeg dan boven het inbouwsysteem een legplank of kastje te voorzien. Zo verlies je geen ruimte en heb je toch een leuke opbergplek. Denk ook aan een mooie spiegel en aangepaste verlichting om van je toilet een aangename plek in je huis te maken.


Eenmaal het toilet en het toiletmeubel zijn geïnstalleerd en de muren, vloeren en plafond afgewerkt zijn, is het tijd om je toiletruimte te personaliseren. Het kleinste kamertje van je huis is de ideale plek om je persoonlijkheid en stijl in te tonen. Leuke tips vind je hier.


Wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in 1 van de X²O showrooms. Onze badkameradviseurs zullen je graag helpen bij de renovatie van je toilet.