Deel 2: Tips voor een kleine badkamer

Nieuwbouwwoningen worden steeds duurder en de ruimtes vaak kleiner. Ook bij te verbouwen badkamers wordt je vaak geconfronteerd met een beperkte oppervlakte. Hoe realiseer je ook hier je badkamerdroom? Bart Appeltans van architectenbureau SFAR geeft een aantal tips.


    

Wat met een kleine badkamer. Daar zijn toch een aantal obstakels?

“Wat wij soms doen om bijvoorbeeld het toilet in de badkamer toch enigszins af te schermen is een mat of donker fumé glaspaneel plaatsen ter hoogte van het toilet. Zo creëer je toch enige privacy en een moderne look. Het is bovendien onderhoudsvriendelijk, plaats besparend en niet al te duur.

Een bad en douche in 1 ruimte krijgen kan ook, maar dan is het vaak de douche die klein van oppervlakte blijkt te zijn. Een combinatie van een douche in een ruim bad is dan de oplossing. Je kan dan werken met een badscherm dat wegdraaid bijvoorbeeld.

Een inloop douche kan ook in een kleine badkamer, maar dan moet je toch zeker beschikken over 140 à 160cm. Als je een kleinere ruimte hebt, weet dan dat je steeds met water buiten de douchebak zal geconfronteerd worden. Velen dromen over een inloopdouche omdat het toch een aantal voordelen biedt. Er zijn geen opstapjes, je kan er vrijer in bewegen. Dat betekent toch heel wat comfort voor zowel iets oudere personen als jonge gezinnen.

Om opbergruimte te creëren zijn er een aantal opties. Wij zeggen altijd open rekjes te vermijden. Het is dan beter te investeren in een mooie strakke spiegelkast of een meubel tot op de grond als je veel spullen kwijt wil kunnen. Je kan ook overwegen een nis te maken waar je legplanken in voorziet. Denk hier vooral vanaf het begin over na zodat je hier rekening mee kan houden bij het kiezen van je badkamer meubel.

Om een klein badkamer ruimer te laten lijken is het toch aangeraden om lichte kleuren te gebruiken.”

Wat kan een verbouwer aanvangen met een hellend dak?

“Dat is inderdaad vaak een probleem. Daarbij is het belangrijk na te gaan hoe hoog de muur tot onder het dak is. Dan is er misschien ruimte voor een toilet of bad, want daar heb je in principe niet zoveel plaats voor nodig. Een dakraamopening betekent ook al vaak 15cm meer hoogte. Voor een meubel met spiegel is het wat moeilijker. Dan werken wij vaak met een gyproc wandje dat wat naar voor komt en dan voorzien we de nis van wat plankjes om je spullen op kwijt te kunnen. Je kan ook kiezen om een spiegel op maat te laten uitwerken. Zo gebruik je de volledige wand optimaal.”

     

Bedankt Bart voor al deze tips. Heel wat verbouwers zullen hier mee aan de slag kunnen.

Kriebelt het ook al om je badkamer om te toveren met al deze inzichten? Kom dan langs bij X²O en onze badkameradviseurs staan voor je klaar met bakken vol advies.