DEEL 1 : De startfase van je badkamerproject

Bij een complete badkamerrenovatie moeten heel wat keuzes gemaakt worden. Een bad of een douche, welke materialen gebruiken we, wat met de raamopening? Bart Appeltans van architectenbureau SFAR licht toe.


    

Waar moeten verbouwers zeker op letten wanneer ze met een badkamerproject van start gaan?

“Het is belangrijk de ruimte eerst op te meten. Kijken welke ruimte beschikbaar is en of er eventueel wanden zijn die eenvoudig weg te nemen zijn. Zo ontstaan vaak nieuwe mogelijkheden. Ook is het belangrijk om na te gaan waar de leidingen zich bevinden. Daarbij komt dat oudere woning vaak een erg dunne laag chappe hebben. Dat betekent dat het verplaatsen van leidingen in zo’n geval niet voor de hand liggend zijn. Soms wordt dan overwogen om de badkamervloer volledig of gedeeltelijk op te hogen om bijvoorbeeld een inloopdouche te realiseren. De meeste mensen zijn echter allergisch aan trapjes in de woning. Dat zijn toch belangrijke punten die je moet meenemen in de overweging van de mogelijkheden.”

Veel oudere badkamers beschikken over kleine raamopeningen. Heb je tips om hier mee om te gaan?

“Het beste is natuurlijk de raamopening groter te maken, maar als je niet in de mogelijkheid bent om zo’n drastische verbouwingen uit te voeren kan je toch een aantal zaken doen om optimaal te ventileren. Ofwel vervang je het raam door een raam met een ventilatierooster. Je kan ook mechanische ventilatie steken met een uitgang naar buiten. Schilder ook je raamkozijnen licht, eventueel in de lichte kleur van je badkamer.

Op vlak van lichtinval is het interessant om te overwegen of het essentieel is dat er raambekleding is. Als dat enigszins mogelijk is, is het steeds fijner toch iets of wat uitzicht te hebben op de lucht en wolken. Raambekleding in houten of aluminium latjes kunnen steeds, maar je hoeft geen schrik te hebben van meer decoratieve raambekleding en te werken met stof. Indien de badkamer goed geventileerd is, dan kan dat geen kwaad en zo creëer je toch een gezellige plek. Wil je geen raambekleding, maar toch inkijk vermijden, overweeg dan matte raamfolie. Kleef het raam niet volledig dicht, maar net voldoende om inkijk te vermijden.”

     

Hout in de badkamer, kan het volgens jou?

“Ja, ik heb zelf ook gekozen om parket in onze badkamer te verwerken. Die is vrij intensief behandeld met olie om hem wat meer waterafstotend te maken. Dat kan wanneer je wat ouder bent of geen kinderen in huis hebt. Wie de badkamer deelt met jonge kinderen kan misschien beter voor iets anders kiezen zoals de nieuwste tegelparketten. Weet dat er nu ook parketvernissen bestaan die quasi onzichtbaar zijn en een mooie matte uitstraling bieden. Hout geeft toch een extra warm en gezellig gevoel. Zo wordt de badkamer meer een leefruimte.”

Het gebruik van een verschillende vloer in de badkamer, is dat aan te raden?

“Dat kan zeker, maar overweeg dan om te kiezen voor 2 types vloerbekleding doorheen de hele woning. Wij selecteren meestal een houtsoort en combineren dit dan met een tegelvloer voor bijvoorbeeld de keuken, hal en badkamer. Zo zorg je toch voor eenheid en rust.”

    

Er is nu ook een trend naar natuursteen, maar dat is niet voor ieders budget. Wat zijn de mogelijkheden?

“Inderdaad, natuursteen is opnieuw volop aan het boomen, maar betekent ook een enorm budget. We zien wel steeds meer keramische varianten op Calacatta, Carrara die bijna niet meer te onderscheiden zijn van het échte. Zeker wanneer je kiest voor groot-formaat tegels van 2,5m op 1,5 meter. Daar zijn sterke evoluties gebeurt vanuit de producenten, waardoor de tekeningen erg mooi zijn geworden en ook het oppervlak voelt net iets ruwer aan.”

    

Bedankt Bart voor al deze tips. Heel wat verbouwers zullen hier mee aan de slag kunnen.

Kriebelt het ook al om je badkamer om te toveren met al deze inzichten? Kom dan langs bij X²O en onze badkameradviseurs staan voor je klaar met bakken vol advies.